O nama

OPG Virovitički lješnjak bavi se uzgojem, preradom i prodajom lješnjaka. Naši voćnjaci nalaze se na nekoliko lokacija u bližoj okolici Virovitice. Ovaj kraj izuzetno je pogodan za uzgoj lješnjaka i daje plodove vrhunske kvalitete.

 

Prve voćnjake zasadili smo 2007.  godine. Cijela obitelj (tri generacije) pomažu kako bi se sve stiglo odraditi na vrijeme i kako bi dobili vrhunski proizvod.

gledate kako raste drvo koje ste vi posadili i kako plodovima nagrađuje svaki vaš trud – neprocjenjivo :-)

O lješnjaku

Lješnjak je visoko nutritivna namjernica i  izrazito važna za uravnoteženu prehranu. Bogati su C, B1 i E vitaminima te sadrže visok udio proteina, nezasićenih masnih kiselina i antioksidansa. Konzumiranje lješnjaka u umjerenim količinama na dnevnoj bazi smanjuje rizik od raka, bolesti srca, dijabetesa te usporava proces starenja. Prženi lješnjaci su odlična alternativa nezdravim grickalicama ili kao međuobrok.

Lješnjak je superhrana – cjelovita namjernica bogata najvažnijim nutrijentima 

uzgoj

Općenito je uvriježeno mišljenje da lijeska nije zahtjevna za uzgoj. Ovo je točno ako se ne očekuje urod koji bi bio komercijano isplativ. Za dobar urod potrebno je jako puno rada, znanja i uloga u samu proizvodnju.

Većina naših nasada opremljena je sustavom za navodnjavanje. Tlo se dio godine obrađuje frezanjem kako bi zadržali vlagu i smanjili broj štetočina. Gnojimo stajnjakom kako bi povećali  udio humusa u tlu.  I još puno raznih poslova kako bi u vrijeme klimatskih promjena uspjeli uzgojiti zdravo drvo koje daje zdrave plodove.

sorte

Sortiment u nasadima je istarski duguljasti I rimski okrugli. Ove dvije sorte već su godinama prisutne na ovim prostorima i pokazale su se kao pogodne za komercijalni uzgoj. Istarski duguljasti je domaća sorta dosta zahtjevna za uzgoj zbog slabe bujnosti i plitkog korijena tako da je osjetljiva na sušu. 

Sorta je odlična za prženje jer se ljuskica skida vrlo lako. Rimski je talijanska sorta koja je odličan oprašivač za istarski, ali i kao glavna sorta. Rimski je jednostavniji za uzgoj i berbu jer je bujnija sorta, dubljeg korijena i nema komušinu oko ploda tako da je mehanička berba jednostavnija. Odlikuje je krupan plod koji je vrlo ukusan jer sadrži  mali udio šećera.

prerada

Uzgoj lješnjaka zaokružili smo primarnom  preradom u vlastitom pogonu. Prodaju uglavnom  radimo na „kućnom pragu” ili preko dostavljačkih službi za područje cijele RH i vani.

 

Lješnjak je povezao cijelu obitelj tako da se svi 

(3 generacije) bavimo istim poslom i uživamo u tome :-)

© Copyright opg Borković. All rights reserved.

Wir benötigen Ihre Zustimmung zum Laden der Übersetzungen

Wir nutzen einen Drittanbieter-Service, um den Inhalt der Website zu übersetzen, der möglicherweise Daten über Ihre Aktivitäten sammelt. Bitte überprüfen Sie die Details in der Datenschutzerklärung und akzeptieren Sie den Dienst, um die Übersetzungen zu sehen.